Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се

...
 Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се
Коментари Харесай

Война и мир: Какво следва след провала на срещата между Тръмп и Ким?

 Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се случи) сред американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен Ун оставя и двамата мъже с нуждата да вземат значими решения, в случай че желаят да избегнат пътя на войната.
Техните дейности през идните седмици могат да варират в необятен диапазон, както и да окажат резултат върху огромна част от Североизточна Азия.

Bloomberg обобщава три разновидността, по които биха могли да се развият връзките сред двете страни.

1. Протакане на патовото състояние

Внезапната анулация на срещата с Ким от страна на Тръмп хвърля нова светлина върху рецензиите за решението му въобще тя да се състои – нито Съединени американски щати, нито Северна Корея не са създали задоволително, с цел да подсигуряват сполучлив резултат.

Почти незабавно, откакто Ким даде обещание да организира „ цялостно унищожаване на нуклеарното оръжие “ по време а изказването си от 27 април с южнокорейския президент Мун Дже Ин, започнаха да се появяват различия по отношение на периода по кое време това би трябвало да стане. В същото време американската администрация искаше всичко да стане без Пхенян да получи нищо в подмяна.

 

Но без значение от протичащото се Тръмп и Ким си оставиха малка врата за смяна на датата на срещата им, която и двамата дават тип, че желаят. В свое помирително обръщение от петък управляващите в Северна Корея обявиха, че правят оценка дейностите на американския президент и се надяват неговият еластичен метод да докара до съглашение.

Това би могло да даде на дипломатите на двете страни нужното време, с цел да построи доверие и да слагат по-реалистични цели. Също по този начин непрекъснатите наказания на Организация на обединените нации против Пхенян значат, че Тръмп разполага с време да вземе решението си.

2. Търговска война

За Тръмп търговията и Северна Корея имат дълга връзка, а това слага Китай на огневата линия. Когато американският президент се нуждаеше от помощта на китайския си сътрудник Си Дзинпин с Ким, той пощади Пекин от суровите търговски дейности, които обещаваше по време не предизборната си акция. Но когато Ким се разприказва, президентът обърна дулото на револвера към Си.

Сега Тръмп би трябвало да реши дали ескалацията на комерсиалните разногласия ще усили лостовете му за въздействие върху Северна Корея. Спекулациите на президента, че Си е окуражил Ким да заеме по-твърда позиция, допускат, че той може да се пробва да възобнови спора си с Пекин.

А дйствията против Китай, от своя страна, могат да доведат до ответни ограничения от страна на Си, който също съумя да възвърне „ стратегическата “ връзка на страната си със Северна Корея.

„ Отмяната на срещата на върха усилва комерсиалния риск за Китай “, счита Раян Хас, някогашни чиновник от администрацията на Барак Обама по въпросите, свързани с Китай, и сегашен специалист по интернационална политика на Brookings Institution.

3. Да дойдат бомбите

В позицията си от четвъртък Тръмп предизвести Северна Корея, че американската войска е подготвена да отговори, в случай че режимът на Ким предприеме „ глупави или безразсъдни дейности “. И въпреки севернокорейският водач да разгласи завършването на нуклеарната си стратегия и приключи ракетните проби, всяко едно увеличение на враждебността може да го накара да възобнови провокациите си. А сега в американската държавна администрация има повече „ ястреби “ в сравнение с предходната година, когато президентът се закани с „ огън и гняв “ против режима на Ким.

Но все пак няма причина да се счита, че Тръмп или Ким ще желаят да докарат нещата толкоз надалеч.

Дипломатическите дейности на севернокорейския водач през последните шест месеца демонстрираха, че той желае по-добър живот за себе си и народа си – а не една унищожителна война, която може да постави завършек на ръководството му.

Но, както демонстрираха събитията от тази седмица, възможностите за неприятна преценка на двамата нестабилни водачи, са огромни.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР